Bőrrák

A bőrrákok jelentőségét két dolog adja.

Egy: nagyon sok van belőle (minden 5. ember számíthat rá élete során)

Kettő: rendszeresen összetévesztik laikusok a melanomával (fogalmilag).

 

Mi is a bőrrák? A bőrrák nem melanoma. Míg a melanoma a bőrben lévő, de idegi eredetű pigmenttermelő sejtekből alakul ki, addig a bőrrák a bőr saját sejtjeinek a rosszindulatú daganatai. Attól függően, hogy melyik sejtféleségből ered, a két leggyakoribb típus a bazális (alapi) sejtekből származó basalioma és a spinális (tüskés alakú) sejtekből származó spinalioma.

 

Más az eredet, így más a viselkedés is. Amíg a melanoma gyorsan, agresszíven növekszik és aránylag hamar áttéteket adhat, addig a bőrrák relatíve lassan növekszik és hosszú ideig, akár évekig sem okoz komoly bajt. Azért a kép ennél árnyaltabb, mert a spinalioma – ugyan csak ritkán – áttétet is tud adni és ha rossz helyen van, például az orron, szem környékén, akkor ezek a daganatok is helyrehozhatatlan következményekkel járhatnak.

 

Míg a melanomára nem igaz, a bőrdaganatokra kifejezetten áll, hogy elsősorban olyan lokalizációkban alakulhatnak ki, ami közvetlen napsugárzásnak van kitéve.

 

A bőrrák legtöbbször egy alig észlelhető, pirosas, fénylő terület vagy növedék formájában jelentkezik. Itt megint azt hangsúlyoznám, hogy amennyiben egy bőrön lévő sérülés, fekély három héten belül nem tűnik el nyomtalanul, akkor azonnal keressünk szakorvosi segítséget.

 

Mindegy, hogy minek hívjuk bőrrákszűrés, anyajegyvizsgálat vagy melanoma szűrés, lényeg, hogy mindenki elmenjen szűrővizsgálatra , hogy elsősorban a veszélyes melanomát még idejében észrevegyük.

 


Bejelentkezem most